Oldřich Vrána - kamenný svět

V exteriéru šternberského hradu bude od 2. dubna 2022 vystavovat Oldřich Vrána pod názvem „Kamenný svět“ soubor více než třiceti původních sochařský děl. Po výstavách v Příkazích a Olomouci se tak představí i šternberskému publiku a není jistě bez zajímavosti, že souběžně bude několika svými sochami zastoupen i na zahraniční výstavě sbírky olomouckého sběratele Pavla Konečného v Českém centru v Paříži na výstavě „Nalezeno na okraji“. Výstava potrvá do 31. 7. 2022.

Spontánní moravský tvůrce Oldřich Vrána (nar. 1948), žijící ve Šternberku je neškoleným originálním sochařem a řezbářem, který již po mnoho roků tvoří komorní i rozměrná výtvarná díla v kameni na své zahradě v Jívové. Je neobyčejně invenčním autorem, jenž dovede intuitivně a kreativně nalézat v chladném kameni živé tvary a má rovněž cit pro jeho specifickou barevnost. Tato pozoruhodná díla jsou inspirována především bohatou zvířecí a ptačí říší, ale autor je také často okouzlen světem pohádek, mýtů a historie.

Vernisáž výstavy Kamenný svět Oldřicha Vrány s občerstvením a krátkým programem (úvodní slovo Pavel Konečný, kytara Simona Stejskalová) se uskuteční v sobotu 2. dubna 2022 od 11:00 h. Jste srdečně zváni.